Arizcuren Solo Mazuelo Ánfora 2022 DOC Rioja 0,75l
Kód: 933Detailní popis produktu
Vína zrající v amforách jsou nejčistším vyjádřením odrůdy vinné révy. V tomto případě Mazuela (Carignan), které tvoří součást historie vín z oblasti Rioja, kterým dodává svěžest a dlouhověkost.
VINICE:
Vinice v La Cantera a El Arenal, v nadmořských výškách 530 a 600 m pěstovaná na hlinitopísčitých půdách.
Ruční sběr do 11 kg přepravek. Průměrný výnos 4 500 kg/ha
VINIFIKACE:
Fermentace v otevřených nerezových nádržích. Studená macerace po dobu 2-4 dnů a následná fermentace po dobu 10-12 dnů s každodenním zatlačováním matolinového klobouku. Jablečno-mléčná fermentace a zrání po dobu 8 měsíců v kameninových amforách.
ROČNÍK 2022:
Úroda tohoto roku je v regionu Rioja poznamenaná klimatickými změnami. Velká sucha a vysoké teploty daly révě skutečně zabrat. Vína z oblasti Rioja přišla o 5% své sklizně. Horké dny vedly k rychlejšímu zrání, takže sklizeň byla nejranější sklizní v historii Rioji. Vína z tohoto roku mají vyšší podíl cukru, ale celkově jsou velmi povedená. Budou koncentrovanější, ale pocitově lehčí a svěžejší než v předchozím roce.
Lahvováno: červenec 2023 v počtu 1700 lahví
Alkohol: 13,5 % obj.
Kyseliny: 4,65 g/l
ARIZCUREN je bezesporu nejlepší butikové vinařství Španělska. Zakladatel vinařství Javier Arizcuren je jediný top vinař v oblasti Rioja Oriental, který je současně kvalifikovaný architekt. Když za ním před pár lety přišli rodiče, že již nemají energii starat se o staré vinice, uvědomil si Javier, že musí tuto šanci využít. Následně vystudoval vysokou školu vinařskou a pustil se do vinaření.
Ovšem jinak než většina vinařství v regionu. Tempranillo najdete pouze v jednom víně, většinově jsou to Garnacha, Mazuelo, Graciano, Maturana a původní odrůdy, které již jinde neochutnáte Tinto Velasco a Calagraňo. Vinice staré 40 – 90 let plus jedna z mála prephyloxera vysazená před 136 lety, se nacházejí v pohoří Sierra de Yerga! K tomu přidejte bio postřiky a zrání ve větších barikových sudech nebo amforách.
Jediné vinařství přímo v centru města Logroňo, v bývalé garáži. Roční produkce pouze 24 000 lahví ročně. Je pro nás velkou ctí, že byl Javier Arizcuren ochoten alokovat pro Českou republiku díky naší společnosti Wine gurmet necelých 200 lahví ročně. Už proto, že většina produkce směřuje přímo do 45 Michelinských restaurací po celém světě. A to včetně bio olivového oleje z odrůdy Arbequina de Octubre.
Tato vína si užívají přední hodnotitelé, Masters of Wine i Best sommeliers of the world. A nyní si tento zážitek můžete užít i vy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.